onsdag, november 02, 2011

Mors Lefser!

Mor er vell det man kan kalle en Mester i å bake lefser og hellekaker. 


Hun har alltid disse godbitene på lur når vi barnebarna kommer på besøk.
I 2 år nå har vi gått i lære (min søster, svigerinne, kusine og jeg) hos henne, for å lære kunsten og bake Lefet og Hellekaker.



Det er en utrolig spennende opplevelse og få ta del i, iallefall når en har så god læremester.  



 Det er mange steg å huske på i prosessen ,frem til et ferdig produkt.
Her kverner vi potetene som skal blir til emner, som så blir bakt ut til runde lefse på ca 60cm.  



Som så stekes på helle.






Her er de ferdig stekt og ligger til avkjølning.




 Til sist legges lefsene til tørk ca. 2 døgn. 
Når de er tørre kan disse ligge i lange tider, for så å tas frem når man har lyst på en godbit.

Mor har mange gode bakehistorier mens vi står rundt den varme hella og tar inn hemlighetene bak lefsebakeing. Hun forteller hordan de før når hun var ung.
Bakte lefser i en uke i strekk etter potethøstingen.
Da klarte disse "drevne gammle konene" å bake 100lefser til dagen.

Vi klarer ca. 30;)

 Dette måtte de gjøre for å overleve vist potetene ble dårlige over vinteren. Da kunne de leve av lefsene som daglig kost. 

I morgen skal Mor lære oss å lage hellekaker! 
Jeg gleder meg!!






Jeg har begynnt på min egen samling av bakeutsyr som jeg skal ha i bakerommet i låven med tiden.

Baking er bare kjempemorro og urtolig givende. 
Er fint å kunne ta med seg tradisjonen videre og bruke den. 



Hilsen Fru Smiegra


2 kommentarer:

  1. Kan ikke skryte på meg to år med baking jeg ;)

    Så mye fint bakeutstyr du har fått deg, hvor fikk du tak i det?

    SvarSlett
  2. Nei det va sant, men du var jo så flink at jeg glemte helt vekk det:D

    Du jeg har kjøpt kjevlen på Jernia, seilduken på Søyland i byen og stekespaden rulla fikk jeg av svigers:)

    SvarSlett

Så koselig at du legger igjen en liten hilsen;)